Beeld opnemen

Dit artikel is ontstaan vanuit afstandsleren (cfr. het overzichtsartikel), waarbij vooral het (vooraf) opnemen van lessen handig is. Uit een enquête bij leerlingen van de derde graad (campus Kaai) blijkt trouwens dat ze dit (en een online live les) bijzonder appreciëren!

We moeten het warm water niet opnieuw uitvinden, maar er kunnen verschillende redenen zijn dat je zélf beeld wilt opnemen:

 • Als leerkracht vraag je aan de leerling hoe hij/zij iets heeft gedaan en je vraagt hiervoor a.h.w. een foto van een (deel van) het scherm. Denk aan een toets, een foutmelding bij een programma, … Misschien wil je op deze “foto” ook nog zaken aanduiden.
 • Als leerkracht wil je een presentatie opnemen met audio, zodat leerlingen deze later opnieuw kunnen bekijken.
 • Als leerkracht wil je van een specifiek programma (Word, Geogebra, BOB, …) tonen hoe je met verschillende stappen iets kan doen.
 • Je wil in een bewegende afbeelding (animated gif) tonen hoe je iets moet uitvoeren. Dit kan je dan gebruiken op een website of in een presentatie.
 • Als leerkracht wil je een experiment filmen of de stappen van ingewikkelde wiskundige formules/oefeningen.
 • Als leerkracht geef je een online live (bij)les, die je ook wil opnemen voor later gebruik.

Overzicht

We splitsen op tussen schermafdruk (foto) en actie (screencast met video, audio of webcam):

Schermafdruk

Actie

 • PowerPoint opnemen, waarmee je een presentatie kan inspreken.
 • ShareX, screencast software
  • schermopname met video en audio
  • klassieke schermafdruk
  • animated gif (een bewegende schermafdruk, handig voor een presentatie of webpagina)
  • omzetten afbeelding met tekst naar tekst die je kan bewerken
 • Stream , screencast software (en ook een streaming website)
  • via browser (Chrome of Edge), geen installatie nodig
  • schermopname met video, audio én webcam
   (wel beperkt tot 15 minuten opname)
  • mogelijk om direct te uploaden naar Stream
 • Camera van smartphone of tablet.
 • Teams-gesprek opnemen

Als je verschillende stappen moet opnemen (bv. de installatie van een programma), dan kan de ‘Stappenbeschrijving‘ van Windows interessant zijn.

Print Screen

Print screen is een knop op je toetsenbord (vaak boven de pijltjestoetsen) waarmee je een schermafdruk neemt. Het wordt vaak aangegeven als Print Scrn , PrtSc of PrtScr.

Print Screen

Als je hierop drukt wordt a.h.w. een foto genomen van je volledig scherm en op het klembord geplaatst. Eens gedrukt kan je deze…

 • … rechtstreeks in een e-mail of tekstverwerker plakken (met de sneltoets ctrl + v).
 • … als aparte afbeelding bewaren. Dan open je een grafisch programma (bv. Paint, Paint.NET, GIMP, …) en plak je het daar. Vervolgens bewaar je het als png- of jpg-bestand.

Als je enkel het actieve venster nodig hebt (en bv. niet de taakbalk van Windows), dan gebruik je de combinatie alt + PrtScr.

Knippen en aantekenen

‘Knippen en aantekenen’ is een app die standaard in Windows 10 zit en deze heeft meer mogelijkheden dan Print Screen. Om het te gebruiken:

 • Ofwel gebruik je de sneltoets vlag + shift + s.
 • Ofwel klik je op de Start-knop van Windows en je tikt aant… in. Daarna moet je nog klikken op ‘Nieuw’. De keuzelijst bij ‘Nieuw’ is handig als er bv. eerst nog een menu moet openklappen, voordat er een schermafdruk wordt genomen.

Voor het nemen van een schermafdruk vind je bovenaan de mogelijkheid om een rechthoek te nemen, een vrije vorm, een vensterknipsel (zoals alt + PrtScr), een volledig scherm (zoals PrtScr) of om te sluiten.

Eens een schermafdruk is genomen, kan je deze o.a. nog aantekenen met de balpen, pen of markeerstift. Blijf de linkermuisknop ingedrukt houden als je bv. een andere kleur wenst.

Daarna kan je deze opslaan (ctrl +s) of kopiëren (ctrl + c), om die ergens anders (e-mail, Smartschoolbericht, presentatie, …) te plakken (ctrl + v).

PowerPoint opnemen

Het opnemen van een PowerPoint is héél eenvoudig. Ga hiervoor naar de tab ‘Diavoorstelling’ en in de groep ‘Instellen’ vind je ‘Diavoorstelling opnemen’.

PowerPoint opnemen

Enkele tips bij het overgaan van de ene naar de andere dia:

 • Het is best om bij die overgang niet door te babbelen, omdat de audio per dia wordt opgenomen.
 • Het klikken met de muis kan hoorbaar zijn. Het gebruik van de spatiebalk of enter is beter (tenzij je dat geklik niet storend vindt).

Voor een uitgebreidere uitleg kan je deze opgenomen presentatie bekijken of de video-export ervan.

Om de presentatie te bezorgen kan je:

 • Het *.pptx-bestand geven, nl. de oorspronkelijke presentatie. Dan heeft het “publiek” bv. ook toegang tot je notities. Dat kan gewenst zijn, zodat ze de uitleg nog beter kunnen begrijpen.
 • Een *.ppsx-bestand geven, zodat ze enkel de presentatie kunnen weergeven, maar bv. geen notities kunnen zien. Hiervoor ga je naar ‘Bestand > Exporteren > Bestandstype wijzigen’ en kies je voor ‘PowerPoint-voorstelling (*.ppsx)’.
 • Het exporteren als video. Hiervoor ga je naar ‘Bestand > Exporteren > Een video maken’, die je dan kan delen (eventueel nadat die extra is bewerkt). Deze optie duurt wel een tijdje, is voor het publiek niet zo handig om naar een specifieke dia te gaan en je krijgt een groter bestand.
  Deze video-export kan in bepaalde situaties aangewezen zijn, omdat je zo op een heel laagdrempelige manier een filmpje kan maken, omdat ook alle animaties en jouw ingesproken tekst worden opgenomen in de video.

ShareX

PowerPoint opnemen is heel eenvoudig, maar als je wil wisselen tussen PowerPoint/bordboek/website(s)/Word of andere programma’s én dat allemaal opnemen, dan heb je screencast software nodig. Er bestaat heel wat screencast software zoals Screencast-O-Matic of OBS Studio (en bij een Mac is het zelfs ingebouwd). In dit artikel is gekozen voor ShareX.

Om te leren hoe je een schermopname met video en audio kan maken via ShareX kan je deze presentatie bekijken of de video die hieronder staat. Je kan ook naar een specifiek onderdeel van de video springen: Wat is het?DownloadenInstellen (éénmalig)GebruikenAfronden. Eens de video is gemaakt, kan je deze delen ( (eventueel nadat die extra is bewerkt). (Niet vergeten: voor eenvoudige schermopnames tot 15 minuten kan je ook Stream gebruiken.

Voor het gebruik is de sneltoets voor video-opname dus shift+ PrtScrn, waarna ShareX zelf naar rechthoeken zoekt, maar je kan ook je eigen gebied maken door te klikken en te slepen met de muis. Met de spatiebalk neem je het volledig scherm.

Als je ook webcambeeld wilt dan kan je de CamDesk-widget gebruiken (apart te downloaden en uit te pakken).

ShareX kan ook een klassieke schermafdruk nemen (en heeft nog enkele extra’s), maar ‘Knippen en aantekenen‘ zal gemakkelijker zijn.

Wil je een animated gif (handig voor een presentatie of webpagina), dan start je ShareX en dan kan je met ctrl + shift + PrtScrn zo’n bewegende afbeelding maken.

Een extraatje: met ShareX kan je een afbeelding met tekst omzetten naar tekst die je kan bewerken (OCR = Optical Character Recognition). Je opent de afbeelding en gaat dan in het menu van ShareX naar ‘Vastleggen > Tekst vastleggen (OCR)…’ Eventueel verander je de language en dan kan je het resultaat kopiëren in bv. je tekstverwerker. Hieronder is deze OCR toegepast op ons logo.

Camera

Je kan uiteraard ook de camera van je tablet of smartphone gebruiken om zaken te filmen. Bv. een experiment of de stappen van ingewikkelde wiskundige formules/oefeningen. Test dit best eens uit en controleer als alles goed zichtbaar is, of je het beste effect krijgt horizontaal of verticaal en of het bestand niet te groot wordt (verlaag eventueel de kwaliteit in de instellingen). Als de video klaar is, kan je deze delen (eventueel nadat die extra is bewerkt).

Voor het opbouwen van wiskunde-bewijzen of -oefeningen kan een tekentablet interessant zijn, maar dit is een extra apparaat (en dus een extra kost).

Teams-gesprek opnemen

Als een gesprek in Teams gestart is, dan kan je via het …-menu heel eenvoudig dit gesprek opnemen via ‘Opname starten’. Dit kan bv. een online live les zijn, die dan beschikbaar komt in het Team. Handig voor iemand die afwezig was of iemand die een (stuk van) de uitleg nog eens wil horen.

4 gedachtes over “Beeld opnemen”

Reageren niet meer mogelijk.