Schermopnames met Stream

Stream is een onderdeel van Office 365 om eenvoudig schermopnames met beeld en geluid te maken én direct te delen met leerlingen en collega’s. Onder de afbeelding leggen we uit hoe je dit kan doen, onderaan het artikel is er ook een video.

Let op: deze opnames zijn beperkt tot 15 minuten. Voor een langere opname of meer mogelijkheden kan je gebruikmaken van ShareX: zie ons overzicht van software voor beeldopnames (PowerPoint, ShareX, …).

Office 365: Microsoft Stream - MCC Automatisering

Snel aan de slag?

  • Surf naar office.com en meld je aan met de schoolaccount.
  • Klik linksboven via het wafelijzer (het vierkantje van puntjes) door naar Stream .
  • Kies bij Nieuwe maken voor Schermopname
  • Indien je dit nog niet eerder deed zal Stream vragen om de camera en microfoon van de laptop in te schakelen.

Kies nu wat opgenomen moet worden. Het volledig scherm, één specifiek venster van een programma of een bepaald tabblad van de browser.


Of je kiest voor de optie video of audio. Met video gebruik je de camera van de laptop om een opname te maken. De optie audio laat toe om enkel geluid op te nemen – zonder beeld.

Kies je voor video dan zal je merken dat de weergave wijzigt en dat er heel wat extra mogelijkheden beschikbaar worden. Zo kan je een achtergrond kiezen maar ook tekst toevoegen, tekenen, werken met stickers, … en zelfs een bord selecteren om op te noteren.

  • Klik op de ronde knop om te starten. Daarna kies je wat opgenomen moet worden en wordt de opname gestart. Tip: wil je ook geluid mee opnemen vergeet dan niet Ook systeemaudio delen aan te zetten.
  • De opname zelf hoeft niet in 1 beweging. Je kan de opname stoppen en verderzetten door te klikken op de opnameknop. Eénmaal helemaal klaar beëindig je de opname door te klikken op delen beëindigen.
  • Nu krijg je de mogelijkheid om je video te bewerken. Je kan bijsnijden, stukken knippen en muziek toevoegen.
  • Tevreden met het resultaat? Klik op Voltooien. Je video wordt voorbereid en geupload naar Stream. Nu kan je naam en beschrijving instellen, video-instellingen aanpassen en kiezen hoe je deze deelt.

Voor het delen zijn er twee grote mogelijkheden:

  • Je plaatst de video bij de bestanden van je klasteam zodat deze beschikbaar wordt voor deze groep
  • Of je deelt vanuit je persoonlijke bestanden, waarbij je dan zelf de rechten instelt.

Beide opties worden hier (video) kort toegelicht.

Stream is uiteraard veel meer dan alleen opnemen. Meer weten? Dan is deze video een goed startpunt:


Een gedachte over “Schermopnames met Stream”

Reacties zijn gesloten.