Phishing: trap niet in de val

Deelgenomen aan onze interne phishing campagne of op zoek naar meer info over het herkennen en omgaan met phishing? Lees vlug verder, je vindt op deze pagina heel wat nuttige en bruikbare info.

Wat is phishing?

Phishing is een sluwe poging om gevoelige informatie te verkrijgen, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en andere persoonlijke informatie, door zich voor te doen als een betrouwbare entiteit in een elektronische communicatie, meestal e-mail maar ook meer en meer in chat/sms/… . De aanvallers spelen vaak in op menselijke emoties, nieuwsgierigheid of angst om hun slachtoffers te misleiden.

Begrijp de risico’s

Phishingaanvallen vormen een reëel risico voor iedereen. Ook onze schoolaccounts zijn hier niet vrij van.

Phishingaanvallen kunnen niet alleen gegevenslekken veroorzaken, maar ook financiële schade en reputatieverlies tot gevolg hebben. Het is dus van cruciaal belang dat we ons allemaal bewust zijn van de gevaren en actief bijdragen aan het versterken van onze digitale beveiliging.

Kenmerken van phishing-e-mails

  1. Afzenderadres: Controleer altijd het e-mailadres van de afzender. Phishers gebruiken vaak vergelijkbare adressen om legitiem te lijken.
  2. Spelfouten en grammaticafouten: Phishing-e-mails bevatten vaak fouten. Let op ongebruikelijke taal of vreemde zinsconstructies.
  3. Dringende actie: Phishers proberen je onder druk te zetten. Wees op je hoede als een e-mail onmiddellijke actie vereist.
  4. Ongevraagde bijlagen of links: Open nooit bijlagen of klik niet op links in e-mails van onbekende afzenders.

Tips om veilig te blijven

  1. Dubbelcheck de afzender: Verifieer altijd de afzender, vooral bij ongevraagde e-mails. Contacteer desnoods de afzender voor je bijlages opent of op een link klikt.
  2. Wees kritisch: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.
  3. Bekijk de URL’s: Voordat je op een link klikt, zweef je erover om de echte URL te zien. Wees op je hoede voor verkorte URL’s.
  4. Meld verdachte e-mails: Als je twijfels hebt, rapporteer de e-mail aan onze ICT-afdeling. In Outlook kan je phishing mails op deze manier eenvoudig melden.
Verdachte mail? Je meldt dit eenvoudig zelf!

Heb je na dit alles nog vragen of meer wil weten over hoe je jezelf kunt beschermen, neem dan gerust contact op met ICT.

Neem ten slotte zeker ook even een kijkje op de website Safeonweb.be van de Vlaamse overheid. Daar vind je naast extra tips ook het laatste nieuws en handige tools.

En voor wie zich afvraagt of dit echt wel zo belangrijk is … Better safe than sorry is in deze context echt wel van toepassing. Vraag het maar even aan wie al slachtoffer werd van phishing.