(extra) Apps in Microsoft Teams

Microsoft Teams is een krachtige tool om samen te werken en te communiceren met collega’s en leerlingen. Maar wist je dat je Teams ook kan uitbreiden met extra apps? Deze apps kunnen je helpen om je werk efficiënter, creatiever of leuker te maken.

Denk bijvoorbeeld aan Canva, een app waarmee je eenvoudig mooie ontwerpen kan maken, of BookWidgets, een app waarmee je interactieve oefeningen kan maken en delen in opdrachten van je klasteam.

Een selectie van apps is standaard bruikbaar voor iedereen met een schoolaccount, naast alle apps die enkel basisrechten vereisen. Deze apps kunnen door elke gebruiker toegevoegd en gebruikt worden.

Voor deze selectie van apps gaat het om apps die uitsluitend één of meerdere van volgende 5 rechten gebruiken:

 • Het lezen van het basisprofiel van de gebruiker
 • Aanmelden en profiel van de gebruiker uitlezen
 • Uitlezen van het e-mailadres van de gebruiker
 • Toegang tot data waar de gebruiker toe verleend heeft
 • Aanmelden van de gebruiker

Maar let op: niet alle apps die je ziet in Teams zijn zomaar beschikbaar. Voor alle apps die meer dan bovenstaande 5 rechten vragen zijn er een aantal criteria waaraan een app moet voldoen voordat deze kan worden gebruikt binnen onze schoolomgeving. Dit heeft te maken met onder andere de privacy, de kwaliteit, de meerwaarde en de kosten van de app.

Daarom werden een aantal richtlijnen opgesteld om ervoor te zorgen dat we verantwoord en veilig omgaan met het toevoegen van extra apps in Teams.

Hoe weet je welke apps je kunt gebruiken?

Als je een nieuw tabblad wilt toevoegen aan een kanaal of chat in Microsoft Teams, klik je op het plusje (+) bovenaan. Je krijgt dan een overzicht te zien van alle apps die beschikbaar zijn. Maar: niet alle apps die je ziet kun je ook daadwerkelijk gebruiken.

Sommige apps hebben namelijk extra voorwaarden of kosten verbonden aan hun gebruik, of zijn niet compatibel met onze ICT-omgeving of GDPR-regels. Daarnaast zijn sommige apps alleen zichtbaar omdat ze standaard worden aangeboden door Microsoft, maar zijn ze nog niet goedgekeurd, geactiveerd of vereisen ze extra licenties.

Een aantal voorbeelden van apps die je momenteel kunt gebruiken zijn onder andere (deze lijst kan wijzigen):

Canva – BookWidgets – Polpo – Flip – VanIn -Scoodle – Digitale Methode – iDiddit – KathOndVla

Deze apps werden gekozen/geactiveerd omdat ze een duidelijke meerwaarde hebben en omdat ze voldoen aan de nodige technische en juridische vereisten.

Je wil een app gebruiken die niet in de lijst staat?

ICT op school is een heel dynamisch gebeuren. Wil je een app gebruiken en wordt die momenteel niet ondersteund? Dan kan je volgende procedure volgen:

 1. Bespreek het gebruik van de app eerst in je vakgroep. Breng de (pedagogische) meerwaarde van de app in kaart en kijk of er geen alternatief is binnen de bestaande omgeving.
 2. Stuur je vraag -als vakgroep, met motivering- via e-mail naar de campusdirectie en ICT (ict.centraal@guldensporencollege.be) als er een duidelijke behoefte is aan de app.
 3. Wacht op het antwoord van de campusdirectie en ICT. Er wordt bekeken of:
  • de app voldoet aan de GDPR vereisten,
  • de app een meerwaarde kan bieden en past binnen onze ict-omgeving,
  • er een financieel haalbaar verhaal is.

Op basis van deze criteria wordt er de beslissing genomen of de app wel of niet beschikbaar komt binnen Teams. Je wordt hiervan op de hoogte gebracht via e-mail.

Is de beoordeling positief? Volg de instructies op als de app beschikbaar wordt gesteld.

Op deze manier hopen we dat je zo optimaal mogelijk gebruik kan maken van Microsoft Teams en de extra apps die het biedt.

Heb je nog vragen of suggesties? Laat het ons zeker weten!