Video delen

  1. Inleiding
  2. Stream: les opnemen, delen, quiz-integratie, kanalen.
  3. Insluiten in PowerPoint of OneNote

Inleiding

We gaan ervan uit dat je zelf een video hebt opgenomen en/of bewerkt. Of misschien heb je via onderstaande methode een interessante video gevonden op YouTube (tip: via de Tools-knop kan je specifieker zoeken) .

Hoe deel je deze met leerlingen? Als het gaat om een videobestand zou je deze kunnen uploaden op Smartschool of delen via OneDrive, maar dit kan lang duren (zowel het uploaden, als het bekijken) en bovendien kan je niet gemakkelijk naar een specifiek tijdstip verwijzen. Er kunnen ook afspeelproblemen zijn.

Het is beter om jouw videobestand te uploaden naar een streamingwebsite. Je kent al o.a. YouTube, maar wij raden Microsoft Stream aan:

  • Het is geïntegreerd binnen Office 365, dus kan ieder personeelslid en leerling ermee aan de slag.
  • Uitgeverijen stoppen werk in het maken van een bordboek, oefeningen, … Dit filmen en voor iedereen op het wereldwijde web ter beschikking stellen betekent dat we met hen in de problemen komen, omwille van auteursrecht. Bij Microsoft Stream heeft enkel het Guldensporencollege toegang.
  • Je kan Microsoft Stream nog fijnmaziger instellen door specifieke leerlingen(groepen) toegang geven, bv. een uitgewerkte oplossing van een huistaak die de ene lesgroep wel al mag zien, maar de andere (nog) niet. Leerlingen die recht hebben om bv. het bordboek in jouw filmpje te bekijken kan je toegang geven, andere niet.
  • Dezelfde machtigingen/rechten kan je gebruiken in het delen met de vakwerkgroep, waarbij je ze eventueel ook eigenaarschap geeft op jouw video.
  • Betrouwbaarder, omdat we bij andere partijen een grotere kans hebben dat voorwaarden plots wijzigen en/of video’s offline genomen worden.

In wat volgt bespreken we hoe je een eigen videobestand kan krijgen in Microsoft Stream . Vervolgens bespreken we hoe je media (YouTube, Vimeo, Stream, …) professioneel deelt binnen Smartschool, PowerPoint en OneNote.

Stream

Les opnemen

Je bent bezig in een online les en je wil deze opnemen? Dat kan supereenvoudig via het …-menu, waar je kiest voor opnemen. De opname komt automatisch in de tab Posts terecht, van het kanaal waar je de online les bent gestart. Ieder lid van het team kan de opname bekijken.

Overweeg goed wanneer en wat je opneemt: als er te veel en te lang videomateriaal is, zal de leerling wellicht verdrinken in het aanbod. Binnen één les kan je meerdere opnames starten en stoppen. Op Stream kan je achteraf ook nog de videodetails (zie verder) aanpassen: een betere naam, een inhoudstafel, …

Ook op andere plaatsen vind je deze opnamefunctionaliteit terug. De opname staat dan bv. niet in een kanaal, maar bij chats.

Delen

Na onderstaande korte uitleg, komt verder uitgebreide uitleg:

  1. Inloggen op office.com, doorklikken naar Stream .
  2. Maken > Video uploaden.
  3. Inhoudstafel maken.
  4. Machtigingen instellen, anders ben je de enige die de video kan zien.
  5. Delen: via link, door deze op te nemen in een kanaal of door deze in te sluiten.

Log in op office.com en klik op Stream (eventueel moet je dit nog zoeken binnen ‘Alle apps’).

Leonie legt hieronder kort uit wat Stream is, maar ook binnen jouw eigen Streams-omgeving staan introductiefilmpjes (zie onderstaande schermafdruk):

We overlopen kort enkele extra mogelijkheden van Stream:

  • Je kan een video die te lang is, bijknippen (…-menu > Video knippen).
  • Bij gebruik in een flipped classroom wil je kunnen controleren als ze het wel bekeken hebben en/of als ze het wel snappen. Op zelfgekozen tijdstippen kan je er een Microsoft Form aan koppelen. Deze verschijnt dan automatisch op dat moment bij het publiek.
  • Bij de Delen-knop…
    • … kan je een link maken om te verwijzen naar een specifiek tijdstip van de video.
    • … kan je vinden hoe je de video kan insluiten voor gebruik in een website, OneNote for Classroom, … Overal waar je in Office365 het Stream-icoon ziet kan je trouwens ook een video toevoegen.
  • Bij het …-menu kan je de videodetails bewerken…
    • … om bv. de machtigingen in te stellen: wie is (mede-)eigenaar, wie mag kijken? Via de keuzelijst bij ‘Delen met’ kan je delen met ‘Mijn groepen‘ (jouw klas- en personeelsteams horen hier automatisch bij, maar je kan er ook zelf maken), ‘Kanalen‘ (dit zijn videokanalen, niet te verwarren met Teams-kanalen) of ‘Personen‘. Begin met de eerste karakters te typen in het tekstvak (door een bug mag je geen ‘/’ typen) en er wordt vanzelf aangevuld; Op het moment van schrijven kunnen de bestaande distributielijsten helaas niet gebruikt worden.
      Hieronder heeft Mattias de film geüpload op Stream (en is hij dus eigenaar). Daarna heeft hij via ‘Mijn groepen’ zijn Team toegevoegd door ‘19‘ in te typen (zonder slash!), te klikken op het zoekvergrootglas, om dan ‘19/20-KT-5K-C...‘ te selecteren. zodat de leerlingen deze film kunnen bekijken. Hij heeft ook Sam via ‘Personen’ als eigenaar toegevoegd. Daar Sam mede-eigenaar is, kan hij op zijn beurt zijn team toevoegen. Het vinkje bovenaan staat uit, dus kunnen anderen deze film niet bekijken.

    • … om bv. aan te geven of er opmerkingen onder de video gegeven mogen worden. Als je daar tijdstippen, met daarna een korte inhoud vermeldt, dan maakt Stream daar automatisch een aanklikbare link van in een soort van inhoudstafel. Het is één keer wat werk, maar zo kan iedere kijker snel naar een bepaald stuk in de video ‘springen’. Een voorbeeld zie je onderaan de video ‘Videogesprek plannen in Teams‘.
  • Bij een nieuwe/verbeterde video kan je de oude vervangen, waarbij alle bestaande links blijven werken.

Quiz-integratie

Je wil controleren als je publiek alles bekeken heeft en/of begrijpt. Je kan meerdere quizen toevoegen op tijdstippen tijdens je video. Leer er alles over in de shorty ‘Maak van je video een leerpad‘.

Kanalen

Via een kanaal kan je video’s groeperen, waarbij een kanaal de toegangsrechten overneemt van het team. I.p.v. het bezorgen van afzonderlijke videolinks, communiceer je via het kanaal. Je kan een kanaal ook linken aan een team.

Een videokanaal is niet te verwarren met een teamskanaal. Bij kanalen kan je ook niet extra context voorzien, of subkanalen maken. Wil je dit? Lees verder bij ‘Insluiten’.

Insluiten

Voor het delen van een stream (YouTube, Vimeo, Stream , …) kan je uiteraard gewoon een link gebruiken. maar bij het maken van een cursus bevordert het insluiten (embedden) de duidelijkheid. We bekijken de mogelijkheden van PowerPoint en OneNote.

PowerPoint

Via de tab Invoegen > groep Media > Video > Onlinevideo kan je ook een video insluiten van Stream, YouTube, …

We raden sterk af om te kiezen voor ‘Video op mijn pc’, omdat ofwel de koppeling naar jouw computer ligt (en niet beschikbaar is op deze van de leerlingen), ofwel het PowerPoint-bestand veel te groot wordt.

OneNote

Voor het insluiten van een video (Stream, YouTube, …) met OneNote for Classroom kan het nog niet online. Via de OneNote app voor Windows 10 vind je het onder de tab Invoegen > Onlinevideo.

Via OneNote 2016 vind je het ook onder de tab Invoegen > groep Media > Onlinevideo. Met de classroom plugin heb je trouwens nog extra mogelijkheden.