Schoollaptop gebruiken in een klaslokaal

Om met de laptop aan de slag te gaan in klas heb je in de meeste gevallen volgende zaken nodig:

We bekijken kort hoe je dit best aanpakt.

Verbinding met Wi-Fi

Op school kan je gebruik maken van het gastnetwerk. Afhankelijk van de campus gebruik je hiervoor een vouchercode die een volledig schooljaar geldig is of werk je met een gebruikersnaam en wachtwoord. Soms is het nodig om bij het wisselen van lokaal opnieuw verbinding te maken. Dat doe je snel door rechtsonder op WIFI te klikken en te kiezen voor Verbinding maken. Meer info kan je hier nalezen.

Voorbeeld van verbinden met het WIFI-netwerk.

Projectie met de beamer

In alle klaslokalen kan je de laptop draadloos verbinden met de beamer.

TLDR: Met de sneltoets windows+K maak je eenvoudig verbinding met de beamer. Tip: zie je je eigen scherm niet op de beamer verander dan even de invoer (input).

Staat de beamer nog niet aan dan zet je deze eerst aan. De draadloze verbinding op de beamer heeft enige tijd nodig om op te starten. Eénmaal opgestart zie je dit welkomstscherm met vermelding van de naam van het lokaal:

Krijg je dit niet te zien? Dan moet je waarschijnlijk nog de invoer (input) op de beamer wisselen. Op de meeste beamers kan je kiezen tussen HDMI1/HDMI2. Zie je bovenstaande niet dan selecteer je de andere invoer. De laatst gekozen invoer wordt steeds onthouden, dus de volgende maal in hetzelfde lokaal is dit waarschijnlijk niet meer nodig. Meer info in deze affiche.

Een voorbeeld van invoerselectie op een afstandsbediening.

Daarna ben je klaar om je laptop draadloos te laten projecteren via de beamer.

Met de sneltoets windowslogotoets + K start je de verbinding. In het venster wat getoond wordt, zal je één of meerdere verbindingen zien. Je kiest uiteraard deze die overeenstemt met het lokaal waar je wil projecteren.

Voorbeeld van de draadloze verbinding met de beamer.

Is de verbinding gemaakt dat wordt het beeld van de laptop getoond op de beamer. Tip: je kan kiezen om je beeld te dupliceren (wat je ziet op je laptopscherm wordt getoond op de projectie), te werken met een uitgebreid bureaublad (de beamer wordt dan als het ware een extra scherm met een eigen bureaublad) of om ofwel enkel laptopscherm of projectie te gebruiken. Al die instellingen kan je snel gebruiken met de sneltoets windowslogotoets+P. Meer daarover lees je hier.

Windowslogotoets+P: opties bij projecteren.

Belangrijk: om vlot te kunnen wisselen tussen lokalen is het noodzakelijk om op het einde van de les te verbinding opnieuw te verbreken. Dat kan je snel en éénvoudig doen door windowslogotoets+K > Verbinding verbreken. Doe je dit niet dan kan je in bepaalde gevallen problemen hebben om opnieuw te verbinden.

Geluid

Zodra je draadloos verbonden met de beamer kan je het computergeluid via de beamer laten afspelen. Dit is uiteraard geen HIFI-kwaliteit maar voldoet in de meeste omstandigheden.

Verbonden met de beamer maar geen geluid? Staat het geluid aan? Nog steeds geen geluid? Controleer dan even of de uitvoer voor audio correct ingesteld staat op de laptop. In de animatie hieronder tonen we je hoe.

Geluid inschakelen en voorbeeld wisselen afspeealapparaat.

Naast het volume op de laptop kan je ook op de beamer zelf nog het volume aanpassen. Dit doe je via de afstandsbediening. Voorbeeld:

Batterij

Een opgeladen, goede batterij is essentieel. Verder bespreken we ‘opgeladen‘ (wanneer is er laatst opgeladen en tot hoeveel) en ‘goed‘ (hoeveel % van de batterijcapaciteit is nog bruikbaar).

Opgeladen batterij

Vanaf Windows 11 kan je rechtsonderaan in het systeemvak klikken op het batterij icoon (bij Windows 10 krijg je geen info over de oplaadgeschiedenis).

Zo kom je vanzelf terecht bij Instellingen > Systeem > Aan/uit en accu.

Eventueel klik je nog door naar ‘Gedetailleerde info weergeven’.

Goede batterij

Een batterij die al op leeftijd is zal je niet meer tot zijn maximum capaciteit kunnen opladen. Je kan dit zelf controleren via onderstaande stappen.

  1. Druk op de Windows-vlag en type ‘cmd‘ en druk op enter. Zo open je de Opdrachtprompt. Schrik niet: een nerdy venster opent.
  2. Typ daarin het commando powercfg /batteryreport, zodat een webpaginarapport wordt gegenereerd van je batterij.
  3. Typ daarna het commando explorer battery-report.html, zodat het rapport opent in de browser.
  4. Uit dat rapport haal je de waarden zodat je de ‘Full charge capacity’ kan delen door de ‘Design capacity’ en dit maal 100.
    Bv. 33379 / 45030 * 100 = 74 %.
  5. Alles boven 70% valt nog mee, maar alles daar onder al wat minder…
De commando’s powercfg /batteryreport en explorer battery-report.html
‘Full charge capacity’ / ‘Design capacity’ * 100 = 33379 / 45030 * 100 = 74 %.