Beeld opnemen

We splitsen op tussen schermafdruk (foto) en actie (screencast met video, audio of webcam):

Schermafdruk

Moet je vaak schermafdrukken, tekst, … kopiëren en plakken?
Gebruik windows-vlag + v.

Actie

PowerPoint opnemen is heel eenvoudig. Als je wil wisselen tussen PowerPoint/bordboek/website(s)/Word of andere programma’s én dat allemaal opnemen, dan heb je screencast software nodig. We kozen voor Stream en ShareX (er is ook nog OBS Studio, Screencast-O-Matic, en bij een Mac is het zelfs ingebouwd). Een overzicht:

  • PowerPoint opnemen, waarmee je een presentatie kan inspreken.
  • Stream, screencast software (en ook een streaming website)
    • via browser (Chrome of Edge), geen installatie nodig
    • schermopname met video, audio én webcam
      (wel beperkt tot 15 minuten opname)
    • mogelijk om direct te uploaden naar Stream
    • je moet langer opnemen of zoekt meer mogelijkheden: zie ShareX
  • ShareX, screencast software
    • schermopname met video en audioanimated gif (bewegende schermafdruk, voor bv. presentatie/webpagina/…)
    • omzetten afbeelding-met-tekst naar tekst die je kan bewerken
    • schermafdruk, mét annotaties
    • kan je installeren via de Microsoft Store
  • Camera van smartphone of tablet.
  • Teams-gesprek opnemen

Als je verschillende stappen moet opnemen (bv. de installatie van een programma), dan kan de ‘Stappenbeschrijving‘ van Windows interessant zijn.

Print Screen

Print screen is een knop op je toetsenbord (vaak boven de pijltjestoetsen) waarmee je een schermafdruk neemt. Het wordt vaak aangegeven als Print Scrn , PrtSc of PrtScr.

Print Screen

Als je hierop drukt wordt a.h.w. een foto genomen van je volledig scherm en op het klembord geplaatst. Eens gedrukt kan je deze…

  • … rechtstreeks in een e-mail of tekstverwerker plakken (met de sneltoets ctrl + v).
  • … als aparte afbeelding bewaren. Dan open je een grafisch programma (bv. Paint, Paint.NET, GIMP, …) en plak je het daar. Vervolgens bewaar je het als png- of jpg-bestand.

Als je enkel het actieve venster nodig hebt (en bv. niet de taakbalk van Windows), dan gebruik je de combinatie alt + PrtScr.

Knippen en aantekenen

Bekijk het Knipprogramma-filmpje om te weten hoe je met dit standaard aanwezig programma in Windows 10 aan de slag kan. Bij de allernieuwste Windows 10 is er ook ‘Knippen en aantekenen’. Als je het filmpje hebt bekeken, zal je ook snel aan de slag kunnen met deze opvolger:

  • Ofwel gebruik je de sneltoets vlag + shift + s.
  • Ofwel klik je op de Start-knop van Windows en je tikt aant… in. Daarna moet je nog klikken op ‘Nieuw’. De keuzelijst bij ‘Nieuw’ is handig als er bv. eerst nog een menu moet openklappen, voordat er een schermafdruk wordt genomen.

Voor het nemen van een schermafdruk vind je bovenaan de mogelijkheid om een rechthoek te nemen, een vrije vorm, een vensterknipsel (zoals alt + PrtScr), een volledig scherm (zoals PrtScr) of om te sluiten.

Eens een schermafdruk is genomen, kan je deze o.a. nog aantekenen met de balpen, pen of markeerstift. Blijf de linkermuisknop ingedrukt houden als je bv. een andere kleur wenst.

Daarna kan je deze opslaan (ctrl +s) of kopiëren (ctrl + c), om die ergens anders (e-mail, Smartschoolbericht, presentatie, …) te plakken (ctrl + v).

PowerPoint opnemen

Het opnemen van een PowerPoint is héél eenvoudig. Ga hiervoor naar de tab ‘Diavoorstelling’ en in de groep ‘Instellen’ vind je ‘Diavoorstelling opnemen’.

PowerPoint opnemen

Enkele tips bij het overgaan van de ene naar de andere dia:

  • Het is best om bij die overgang niet door te babbelen, omdat de audio per dia wordt opgenomen.
  • Het klikken met de muis kan hoorbaar zijn. Het gebruik van de spatiebalk of enter is beter (tenzij je dat geklik niet storend vindt).

Voor een uitgebreidere uitleg kan je deze opgenomen presentatie bekijken of de video-export ervan.

Om de presentatie te bezorgen kan je:

  • Het *.pptx-bestand geven, nl. de oorspronkelijke presentatie. Dan heeft het “publiek” bv. ook toegang tot je notities. Dat kan gewenst zijn, zodat ze de uitleg nog beter kunnen begrijpen.
  • Een *.ppsx-bestand geven, zodat ze enkel de presentatie kunnen weergeven, maar bv. geen notities kunnen zien. Hiervoor ga je naar ‘Bestand > Exporteren > Bestandstype wijzigen’ en kies je voor ‘PowerPoint-voorstelling (*.ppsx)’.
  • Het exporteren als video. Hiervoor ga je naar ‘Bestand > Exporteren > Een video maken’, die je dan kan delen (eventueel nadat die extra is bewerkt). Deze optie duurt wel een tijdje, is voor het publiek niet zo handig om naar een specifieke dia te gaan en je krijgt een groter bestand.
    Deze video-export kan in bepaalde situaties aangewezen zijn, omdat je zo op een heel laagdrempelige manier een filmpje kan maken, omdat ook alle animaties en jouw ingesproken tekst worden opgenomen in de video.

ShareX

We starten met de uitleg over een schermopname met video en audio. Verder gaat het ook nog over animated gifs, geannoteerde schermafdrukken en afbeelding-naar-tekst.

Om te leren hoe je een schermopname met video en audio kan maken via ShareX kan je deze presentatie bekijken of de video die hieronder staat. Je kan ook naar een specifiek onderdeel van de video springen: Wat is het?DownloadenInstellen (éénmalig)GebruikenAfronden. Eens de video is gemaakt, kan je deze delen ( (eventueel nadat die extra is bewerkt). (Niet vergeten: voor eenvoudige schermopnames tot 15 minuten kan je ook Stream gebruiken.

Voor het gebruik is de sneltoets voor video-opname dus shift+ PrtScrn, waarna ShareX zelf naar rechthoeken zoekt, maar je kan ook je eigen gebied maken door te klikken en te slepen met de muis. Met de spatiebalk neem je het volledig scherm. Als je ook webcambeeld wilt dan kan je de CamDesk-widget gebruiken (apart te downloaden en uit te pakken).

ShareX kan ook een klassieke schermafdruk nemen en heeft enkele extra’s om te annoteren. Voor eenvoudig gebruik zal ‘Knippen en aantekenen‘ gemakkelijker zijn.

Wil je een animated gif (handig voor een presentatie of webpagina), dan start je ShareX en dan kan je met ctrl + shift + PrtScrn zo’n bewegende afbeelding maken.

Een extraatje: met ShareX kan je een afbeelding met tekst omzetten naar tekst die je kan bewerken (OCR = Optical Character Recognition). Je opent de afbeelding en gaat dan in het menu van ShareX naar ‘Vastleggen > Tekst vastleggen (OCR)…’ Eventueel verander je de language en dan kan je het resultaat kopiëren in bv. je tekstverwerker. Hieronder is deze OCR toegepast op ons logo.

Camera

Voor het opbouwen van bv. wiskunde-bewijzen of -oefeningen kan een tekentablet of een pen-and-touch laptop zoals in het laptopproject heel interessant zijn. Maar het is helaas iets dat je meestal niet zomaar hebt liggen.

Gelukkig kan je met de camera van je tablet/smartphone en een dosis creativiteit aan de slag om zaken te filmen. Zie onderstaand voorbeeld met K’NEX. Een krukje met een gaatje in het zitvlak blijkt ook een haalbare kaart.

Als de video klaar is, kan je deze delen. Eventueel nadat die extra is bewerkt, omdat je merkte dat de opname “onderste boven” staat (in OpenShot kan je dan gewoon rechts klikken op de clip > Roteren kiezen).

Van collega’s horen we dat als je de camera van smartphone of laptop gebruikt om een whiteboard te filmen, het moeilijk is om het goed genoeg te krijgen. Groter schrijven en een goede whiteboardstift helpt, maar een camera heeft het moeilijk om de focus te houden. Bv. omdat hij zich op de persoon scherp stelt i.p.v. het geschrevene. Alle low-budget-tips zijn welkom bij jouw lokale ict’er.

Teams-gesprek opnemen

Als een gesprek in Teams gestart is, dan kan je via het …-menu heel eenvoudig dit gesprek opnemen via ‘Opname starten’. Dit kan bv. een online live les zijn, die dan beschikbaar komt in het Team. Handig voor iemand die afwezig was of iemand die een (stuk van) de uitleg nog eens wil horen.

Updates

  • Er was een relatief lange intro over de redenen om beeld op te nemen, maar ik heb dit weggelaten om sneller to the point te komen. (MAC, 23/09/21)

4 gedachtes over “Beeld opnemen”

Reacties zijn gesloten.