Microsoft Forms

Microsoft Forms (onderdeel van Office 365) kennen de meeste als de perfecte tool om online een enquête af te nemen. Wat niet iedereen weet is dat het met deze tool ook mogelijk is om eenvoudig een toets (‘quiz’) af te nemen bij leerlingen. Als bonus kan je ook automatisch feedback en punten geven.

Interessant zijn de wiskundig notaties en het evalueren van lees- en luisteroefeningen (insluitende media, secties en insluitende lezer). Een formulier en quiz lijken goed op elkaar, maar zijn niet hetzelfde (bv. wiskundige notaties ontbreken bij formulieren)!

 1. Maak snel een quiz
 2. Extra mogelijkheden
 3. Punten en Feedback
 4. Blik van de leerling
 5. Delen met collega’s

Hoe maak je snel een quiz?

Een test (of quiz zoals Microsoft het noemt) maak je in enkele eenvoudige stappen:

Nieuwe toetsformulier maken

Details en een korte video bekijk je hier.

Microsoft Forms biedt verschillende types vragen:

vraagtypes
 • Open vragen: Hierbij kan je aangeven of er een kort of lang antwoord kan ingegeven worden. Eventueel kan je wat extra toelichting schrijven bij de vraag. Verwacht je een getal als antwoord, dan kan je de mogelijke antwoorden beperken tot een getal, binnen een bepaalde range.
 • Keuzevragen: Hierbij kan de leerling een of meerdere antwoorden selecteren.
 • Beoordelingsvragen. Hierbij kan de leerling een beoordeling geven, in sterren of een cijfer.
 • Datumvragen. Hierbij kan de leerling een datum aanduiden op een agenda.
 • Classificatievragen. Hierbij kan de leerling de voorgestelde velden verplaatsen of verslepen om ze zo naar wens te schikken.
 • Likert-vragen. Hierbij kan de leerling aangeven in welke mate verschillende zaken van toepassing zijn.
 • Net promotor score. Hierbij kan de leerling aangeven wat de waarschijnlijkheid is dat hij iets zou aanbevelen

Een quiz stel je best zo in dat leerlingen verplicht aanmelden met de schoolaccount. Op die manier wordt de naam geregistreerd. Klik hiervoor op de drie puntjes > instellingen. Op deze plaats beslis je ook of je meerdere antwoorden toelaat.

Eénmaal een quiz klaar is, wil je die uiteraard ook delen met de leerlingen. Dat kan door bovenaan te kiezen voor Delen. De getoonde link bezorg je aan de leerling, bijvoorbeeld via een smartschoolbericht of de schoolmail.

Bij de link zelf heb je 2 opties:

 • Alleen personen in mijn organisatie kunnen reageren.
 • Iedereen met de koppeling kan antwoorden.

Best kies je voor de eerste optie (standaard). Op die manier gebruikt de leerling de schoolaccount om aan te melden en wordt de naam geregistreerd.

Zodra één van je leerlingen de quiz invult, ontvang je daarvan een e-mail.

Een quiz kan je ook gebruiken in opdrachten binnen Teams. Een kopie van je quiz wordt dan aan de opdracht gelinkt. Antwoorden opvolgen doe je op deze manier volledig binnen Teams.

Extra mogelijkheden

Naast de verschillende vraagtypes heb je bij een quiz ook nog volgende opties:

 • Deadlines instellen (dag, uur)
 • Vragen in willekeurige volgorde tonen: voor alle vragen of bepaalde vragen uitsluiten (vergrendelen) van willekeurig tonen.
 • Kiezen om na het invullen van de test een aangepaste mail (bedankbericht) te versturen
 • Meldingen versturen bij het invullen van een quiz

Deze opties stel je in door te kiezen voor > instellingen.

Hier kan je de instellingen voor je quiz aanpassen:

Als laatste kan je instellen om de leerlingen automatisch een mail te bezorgen zodra ze de quiz invullen en/of om zelf een mail te ontvangen bij deelname.

En wat met punten en feedback?

Wanneer je online een quiz afneemt kan je de antwoorden automatisch verbeteren en de leerling feedback geven. (Eén uitzondering hierop vormt de open vraag, daar kan Forms uiteraard niet zelf gaan verbeteren. Dit doe je zelf na het indienen.)

Puntenlijst van de quiz downloaden? Klik bij de antwoorden op ‘Openen in Excel’.

Punten instellen

Punten stel je per vraag in. Bij elke vraag geef je aan wat het correcte antwoord is. Daarna verbetert Forms automatisch. Tip: bij het beoordelen heb je steeds de mogelijkheid om de punten bij te sturen. Dit laatste zal je vooral bij open vragen gebruiken.

Feedback geven na het indienen

In een quiz heb je verschillende niveaus van feedback. (Dadelijk na het indienen én na het beoordelen.)

Per vraag, kan getoond worden na het indienen. Dit stel je in bij het opmaken van de quiz. In het voorbeeld zie je onder elk antwoord kort een toelichting.

Deze feedback zien leerlingen na het indienen van de quiz.

Geen resultaten of feedback tonen na het indienen? Schakel dan deze instelling uit:

Feedback geven na manueel beoordelen

Na het indienen kan je zelf nog alle antwoorden beoordelen. Op dit punt kan je opnieuw feedback geven. Kies hiervoor ‘Antwoorden beoordelen’.

Na klikken op ‘Antwoorden beoordelen’ kan je per leerling punten en feedback invoeren. Leerlingen zien deze feedback niet tot je op ‘scores posten’ klikt (zie hieronder).

En hoe zien de leerlingen dit?

De feedback na het beoordelen en definitieve punten zijn pas zichtbaar wanneer je als leerkracht de punten gepost hebt.

Wanneer de leerling nu opnieuw de quiz opent toont Forms de feedback en punten. Hiervoor opent de leerling -na aanmelden op office 365 met de schoolaccount- dezelfde link als bij het invullen van de quiz. (Zonder aanmelden zal de leerling geen resultaten zien.)

Weergave bij de leerling.

Quiz delen met collega’s

Wil je je eigen quiz delen met collega’s zodat ze deze kunnen gebruiken of aanpassen? Dat kan.

Kies bovenaan voor Delen.

Je kan kiezen tussen twee opties:

 • Delen om samen te werken: hiermee werk je samen aan dezelfde versie van de quiz. Wijzigen van de collega zie je onmiddellijk. Ook antwoorden kunnen alle collega’s zien.
 • Delen als sjabloon: je krijgt een koppeling/link waarmee een collega een kopie van je form/quiz kan maken. De collega kan deze nog aanpassen, om deze dan pas door leerlingen te laten invullen. De oorspronkelijke versie wordt hiermee niet aangepast en ook antwoorden op de oorspronkelijke form/quiz krijgt de collega niet te zien.
  • Antwoorden van respondenten vind je door in te loggen op office.com en via de linkerbalk door te klikken naar Forms. Staat die nog niet in die kolom? Helemaal linksonderaan vind je ‘Alle apps’.
  • Controleer alles goed bij ‘Delen’ en ‘Instellingen’. Zeker als het gaat om een anonieme enquête. Bij ‘anoniem’ kan je trouwens instellen dat je leerlingen moeten inloggen (zodat niet zomaar iedereen dit kan invullen), maar waarbij hun naam niet wordt opgeslagen. Zie onderstaande animatie.

3 gedachtes over “Microsoft Forms”

Reacties zijn gesloten.