Microsoft Forms

Met Microsoft Forms (onderdeel van Office 365) kan je een enquête af te nemen, maar ook een toets bij leerlingen. Als bonus kan je ook automatisch feedback en punten geven.

Je zoekt alle ins en outs van MS Forms? Bekijk hun supportpagina.

Interessant zijn de wiskundig notaties en het evalueren van lees- en luisteroefeningen (insluitende media, secties en insluitende lezer). Een formulier en toets lijken goed op elkaar, maar zijn niet hetzelfde (bv. wiskundige notaties ontbreken bij formulieren)!

  1. Een Forms-toets maken
  2. Instellingen: anoniem of niet, 1 of meerdere keren invullen
  3. Antwoorden verzamelen
  4. Extra instellingen: deadline, willekeurige volgorde, …
  5. Punten en Feedback
  6. Blik van de leerling
  7. Delen met collega’s

Een Forms-toets maken

Een toets maak je in enkele eenvoudige stappen (zie ook deze video van MS):

  • Aanmelden op office.com
  • Doorklikken naar Forms
  • Kiezen voor ‘Nieuwe toets’ (voor een gewone enquête moet je de keuzelijst open klappen en kiezen voor ‘Nieuw formulier’)

Microsoft Forms biedt verschillende types vragen:

vraagtypes
  • Open vragen: Hierbij kan je aangeven of er een kort of lang antwoord kan ingegeven worden. Eventueel kan je wat extra toelichting schrijven bij de vraag. Verwacht je een getal als antwoord, dan kan je de mogelijke antwoorden beperken tot een getal, binnen een bepaalde range.
  • Keuzevragen: Hierbij kan de leerling een of meerdere antwoorden selecteren.
  • Beoordelingsvragen. Hierbij kan de leerling een beoordeling geven, in sterren of een cijfer.
  • Datumvragen. Hierbij kan de leerling een datum aanduiden op een agenda.
  • Classificatievragen. Hierbij kan de leerling de voorgestelde velden verplaatsen of verslepen om ze zo naar wens te schikken.
  • Likert-vragen. Hierbij kan de leerling aangeven in welke mate verschillende zaken van toepassing zijn.
  • Net promotor score. Hierbij kan de leerling aangeven wat de waarschijnlijkheid is dat hij iets zou aanbevelen

Instellingen

Een toets stel je best zo in dat leerlingen verplicht aanmelden met de schoolaccount. Op die manier wordt de naam geregistreerd. Klik hiervoor op het …-menu puntjes > instellingen. Op deze plaats beslis je ook of je wel of niet meerdere antwoorden toelaat.

Antwoorden verzamelen

Eénmaal een toets klaar is, wil je die uiteraard ook delen met de leerlingen. Dat kan door bovenaan te kiezen voor ‘Antwoorden verzamelen‘. De getoonde link bezorg je aan de leerling, bijvoorbeeld via een smartschoolbericht of de schoolmail.

Bij de link zelf heb je 3 opties:

  • Iedereen kan reageren
  • Alleen personen in mijn organisatie kunnen reageren: voor een toets kies je best deze optie, zodat de naam geregistreerd is.
  • Bepaalde personen in mijn organisatie kunnen reageren: bij voorgaande kan iemand de link doorsturen naar iedereen van het Guldensporencollege. Wil je het beperken tot een kleinere groep, dan kies je deze optie.

Zodra één van je leerlingen de toets invult, ontvang je daarvan een e-mail.

Een toets kan je ook gebruiken in opdrachten binnen Teams. Een kopie van je toets wordt dan aan de opdracht gelinkt. Antwoorden opvolgen doe je op deze manier volledig binnen Teams.

Extra instellingen

Naast de verschillende vraagtypes heb je bij een toets ook nog volgende opties:

  • Deadlines instellen (dag, uur)
  • Vragen in willekeurige volgorde tonen: voor alle vragen of bepaalde vragen uitsluiten (vergrendelen) van willekeurig tonen.
  • Kiezen om na het invullen van de test een aangepaste mail (bedankbericht) te versturen
  • Meldingen versturen bij het invullen van een toets

Deze opties stel je in door te kiezen voor > instellingen.

Hier kan je de instellingen voor je toets aanpassen:

Als laatste kan je instellen om de leerlingen automatisch een mail te bezorgen zodra ze de toets invullen en/of om zelf een mail te ontvangen bij deelname.

Punten en feedback?

Wanneer je online een toets afneemt kan je de antwoorden automatisch verbeteren en de leerling feedback geven. (Eén uitzondering hierop vormt de open vraag, daar kan Forms uiteraard niet zelf gaan verbeteren. Dit doe je zelf na het indienen.)

Puntenlijst van de toets downloaden? Klik bij de antwoorden op ‘Openen in Excel’.

Punten instellen

Punten stel je per vraag in. Bij elke vraag geef je aan wat het correcte antwoord is. Daarna verbetert Forms automatisch. Tip: bij het beoordelen heb je steeds de mogelijkheid om de punten bij te sturen. Dit laatste zal je vooral bij open vragen gebruiken.

Feedback geven na het indienen

In een toets heb je verschillende niveaus van feedback. (Dadelijk na het indienen én na het beoordelen.)

Per vraag, kan getoond worden na het indienen. Dit stel je in bij het opmaken van de toets. In het voorbeeld zie je onder elk antwoord kort een toelichting.

Deze feedback zien leerlingen na het indienen van de toets.

Geen resultaten of feedback tonen na het indienen? Schakel dan deze instelling uit:

Feedback geven na manueel beoordelen

Na het indienen kan je zelf nog alle antwoorden beoordelen. Op dit punt kan je opnieuw feedback geven. Kies hiervoor ‘Antwoorden beoordelen’.

Na klikken op ‘Antwoorden beoordelen’ kan je per leerling punten en feedback invoeren. Leerlingen zien deze feedback niet tot je op ‘scores posten’ klikt (zie hieronder).

Blik van de leerling

De feedback na het beoordelen en definitieve punten zijn pas zichtbaar wanneer je als leerkracht de punten gepost hebt.

Wanneer de leerling nu opnieuw de toets opent toont Forms de feedback en punten. Hiervoor opent de leerling -na aanmelden op office 365 met de schoolaccount- dezelfde link als bij het invullen van de toets. (Zonder aanmelden zal de leerling geen resultaten zien.)

Weergave bij de leerling.

Delen met collega’s

Wil je je eigen toets delen met collega’s zodat ze deze kunnen gebruiken of aanpassen? Klik op het …-menu en kies voor ‘Samenwerken of dupliceren’:

  • Delen om samen te werken: hiermee werk je samen aan dezelfde versie van de toets. Wijzigen van de collega zie je onmiddellijk. Ook antwoorden kunnen alle collega’s zien.
  • Delen als sjabloon: je krijgt een koppeling/link waarmee een collega een kopie van je form/toets kan maken. De collega kan deze nog aanpassen, om deze dan pas door leerlingen te laten invullen. De oorspronkelijke versie wordt hiermee niet aangepast en ook antwoorden op de oorspronkelijke form/toets krijgt de collega niet te zien.

3 gedachtes over “Microsoft Forms”

Reacties zijn gesloten.