Digitaal is de toekomst, zeg vaarwel tegen DVD’s!

Iedereen kent het wel. Je wil een interessant fragment tonen in de les en net dan blijkt de klaspc niet over een DVD te beschikken. Of die is er wel maar deze weigert je DVD af te spelen… Of net dan is je vakcollega weg met het enige beschikbare exemplaar van de film.

Help, mijn DVD speelt niet meer af. Wat nu?

Gelukkig kan je bovenstaande problemen makkelijk vermijden. Door je beeldmateriaal te digitaliseren ben je niet langer afhankelijk van de DVD-speler, hoef je niet langer een mapje met schijfjes mee te sleuren en is beeldmateriaal steeds beschikbaar.

Je kan een volledige DVD omzetten naar één bestand. Dit kan je vervolgens gebruiken zoals je de DVD vroeger gebruikte. Het nadeel is dat je vaak een groot bestand hebt. In de rest van deze handleiding leer je om fragmenten eruit te kiezen.

Om je DVD’s om te zetten naar een bestand kan je gebruik maken van Handbrake. Dat is een open-source video transcoder. Een hele mond vol om te zeggen dat je met dit gratis programma eenvoudige ‘kopies’ neemt van (niet-beveiligde) DVD’s.

Hoe ga je te werk?

  1. Installeer Handbrake en start deze daarna.

    Het hoofdvenster van Handbrake
    Het hoofdvenster van Handbrake
  2. Kies bij Source je DVD.
  3. Na het scannen van de DVD kan je de correcte titel (title) kiezen. Titels zijn de hoofdstukken van de DVD, het langste hoofdstuk is waarschijnlijk de film of documentaire. (Tip: krijg je na het scannen een folderlijst te zien dan werd de DVD waarschijnlijk al eerder gekopieerd. Wil je toch een fragment converteren kies dan in dit geval voor de VIDEO_TS folder.)
  4. Selecteer bij Destination de locatie en de naam van het bestand. Kies daarna bij Output Settings voor het mp4-formaat. MP4 kan je op de schoolpc’s probleemloos afspelen en levert relatief kleine bestanden op.
  5. Kies Start. Je fragment wordt nu gekopieerd.

Tip: maak afspraken met collega’s en plaats je videomateriaal op Microsoft Stream en deel met je leerlingen. Op deze manier is het materiaal steeds beschikbaar. Bonus: zo kunnen leerlingen ook buiten de les -bijvoorbeeld over de middag of thuis- materiaal opnieuw gaan bekijken als herhaling (wissen of bewerken kunnen ze uiteraard niet).