Laptop: eigen laptop gebruiken of schoolverlater met een schoollaptop?

Je kocht een laptop via ons laptopproject of je hebt een eigen laptop gebruikt maar je verlaat de school? Of je bent een nieuwe leerling op onze school en wil aan de slag met je eigen laptop? Lees dan grondig de instructies in dit artikel zodat je je laptop optimaal kan blijven gebruiken.

Concreet gaat het dus over volgende situaties:

 • Je verlaat het Guldensporencollege (bv. omdat je afgestudeerd bent) en hebt een laptop uit ons laptopproject of je hebt een eigen laptop gekoppeld aan de schoolaccount.
 • Je komt naar het Guldensporencollege vanuit een andere school, maar je laptop is nog gekoppeld met die andere school én je hebt dus nog geen vlotte toegang tot je nieuwe schoolaccount.

In beide situaties is het belangrijk om je laptop “los te koppelen”. Doe je dit niet dan zal je op een bepaald moment de toegang tot je laptop verliezen. Volg dus onderstaand stappenplan voor jouw situatie. Dit doe je best thuis, in de stekker, want het proces duurt een tijdje.

Voor je begint: back-up

Maak eerst en vooral een back-up van alle gegevens die je nog nodig hebt. Want als je bij de volgende stap de pc opnieuw instelt, dan heeft dit het volgende effect:

 • Alle persoonlijke bestanden en gebruikersaccounts op deze pc worden verwijderd.
 • Alle wijzigingen die u hebt aangebracht in de instellingen worden verwijderd.
 • Alle apps en programma’s worden verwijderd.
 • Windows wordt opnieuw geïnstalleerd.

Hoe? Zeker al niet via de OneDrive van je “oude” school, want binnenkort zal de ict-dienst jouw account verwijderen. Het kan wel via een persoonlijke/privé OneDrive, Google Drive, DropBox, een externe harde schijf, …

Voor schoolverlaters met een laptop uit ons laptopproject: Pc Opnieuw instellen

Nu de gegevens veilig op een andere plaats staan, kan je de laptop resetten:

 • Klik op (1) Start > (2) Instellingen (tandwieltje) > (3) Bijwerken en beveiliging.
 • Klik op (4) Systeemherstel > (5) Aan de slag > (6) Alles verwijderen.
 • Klik op (7) Lokaal opnieuw installeren voor de snelste optie en kies Volgende.
 • Kies Opnieuw instellen en na herstart kunt u een nieuwe gebruiker aanmaken.

Voor schoolverlaters met een eigen laptop waar de schoolaccount gekoppeld werd.

Heb je een eigen toestel gebruikt en zelf de schoolaccounts gekoppeld dan moet je bij het verlaten van de school de schoolaccounts opnieuw loskoppelen. Een volledig herstel is in dit geval niet nodig.

Om je accounts los te koppelen ga je naar instellingen > accounts > Toegang tot werk of school en verbreek je de verbinding. (Meer info.)

Voor nieuwe leerlingen die een eigen laptop willen gebruiken op school: software installeren.

Je bent administrator van het toestel en kan dus alle software installeren die je nodig hebt. Als je een leerling bent/komt van het Guldensporencollege, dan zal je zeker onderstaande nodig hebben, via jouw Office365-account die je hebt ontvangen van onze school (voornaam.familienaam@leerling.guldensporencollege.be).

 • Office (Word, Excel, …) : inloggen op office.com en via ‘Office installeren’ kan je de nodige Office 365-apps installeren.
 • OneDrive integratie: inloggen op office.com, in de linkse balk doorklikken naar OneDrive, klikken op synchroniseren en de stappen volgen. Na voltooien merk je dat ‘OneDrive – Guldensporencollege Kortrijk’ nu netjes integreert in Windows Verkenner. Handig om al je schoolwerk in te bewaren!
 • De Teams Desktop App downloaden en installeren. Via dezelfde link vind je ook de Teams Mobiele App terug.
office.com > Office installeren
office.com > OneDrive > Synchroniseren