Insluitende lezer

De insluitende lezer van Microsoft is een handige tool die jou én je leerlingen helpt om beter te lezen en te schrijven. Het is een functie die in verschillende programma’s van Microsoft zit, zoals Word, OneNote, Outlook en Teams. Zelfs Minecraft voor onderwijs bevat de insluitende lezer.

Voorbeeld van de insluitende lezer in Microsoft Edge

Wat kan je met de insluitende lezer?

Met de insluitende lezer kun je

  • de tekst laten voorlezen
  • de lettergrootte en het contrast aanpassen
  • de woorden in lettergrepen splitsen
  • de woordsoorten kleuren
  • en de woordenschat vergroten

Zo kunnen leerlingen makkelijker tekst begrijpen, verwerken en onthouden.

Maar dat is nog niet alles. Daarnaast bevat de insluitende lezer ook een focusmode, een beeldwoordenboek en kan je eenvoudig tekst vertalen.

De insluitende lezer is een gratis hulpprogramma dat bewezen technieken gebruikt om de leesvaardigheid van gebruikers te verbeteren, ongeacht leeftijd of mogelijkheid. – Microsoft Education

Wil je even ervaren wat dit concreet betekent? Op deze site kan je onderaan de pagina doorklikken op uitproberen om zelf de verschillende functies te testen.

Gratis en beschikbaar voor iedereen!

Iedereen binnen het Guldensporencollege heeft toegang tot de insluitende lezer. Het maakt deel uit van het standaard digitaal zorgaanbod.

Het maakt het -zonder extra planlast voor de leraar- mogelijk om leerlingen zelfstandig te laten werken met tekst. Of het nu gaat om een lesboek, een werkblad, een chat, een e-mail of tekst op een webpagina.

De insluitende lezer helpt leerlingen om de leesvaardigheid te verbeteren en het zelfvertrouwen te vergroten. Het is een essentieel onderdeel van een inclusieve (digitale) klas.

Aan de slag!

Het gebruiken van de insluitende lezer is heel eenvoudig. Eens je je leerlingen toont waar ze deze kunnen vinden, kunnen ze hiermee zonder verdere ondersteuning snel zelfstandig mee aan de slag.

Hieronder zie je twee afbeeldingen die je meer informatie geven over het gebruik.

  1. De eerste is een cheat sheet waar je kunt zien in welke programma’s je de insluitende lezer kunt vinden.
  2. De tweede is een onepager over hoe je de insluitende lezer kunt gebruiken. We nodigen iedereen uit om de insluitende lezer even uit te testen.

Je kan beide ook eenvoudig downloaden: Waar vind ik … / Onepager Insluitende lezer.