Schoolafspraken digitale communicatie

Online samenwerken, digitale opdrachten, (samen)werken aan documenten … het kan niet zonder enkel goede afspraken. Hier vatten we deze kort samen.

Visual learner? Een filmpje kan je hier vinden.

Je schoolberichten controleren

We verwachten dat je éénmaal per schooldag je berichten (notificaties in Teams, chats en je schoolmail) bekijkt.

Wat, waar en hoe? Hoe Microsoft Teams gebruikt wordt zal je leraar je vertellen. Algemene afspraken kan je hieronder nalezen.

Leerkrachten plaatsen opdrachten of extra informatie uiterlijk om 17.00 u. online. Alles wat later geplaatst wordt, hoef je diezelfde dag niet meer te lezen. Op die manier hoef je je account niet voortdurend te controleren.

Concreet bekijk je of er nieuwe info is in de Teamsapp en controleer je je schoolmail.

Makkelijk op de hoogte blijven van wat gebeurt op Teams? Enkele tips:

  • Rechtsboven in Teams kan je Activiteit terugvinden. Hier zie je een chronologisch overzicht van alles wat op Teams gebeurt.
  • Bij het icoontje van een Team een rood cirkeltje? Dan is er nieuwe info beschikbaar?
  • Op de hoogte blijven van alles wat binnen een specifiek kanaal gepost wordt? Met rechtermuisknop kan je per kanaal de kanaalmeldingen beheren.
  • In de Teamsapp kan je via … > instellingen > meldingen zelf kiezen welke meldingen je ontvangt.

Campusnieuws in het leerlingenteam, vaknieuws en persoonlijke berichten

Je bent lid van het leerlingenteam op de eigen campus. Via berichten en posten van bestanden houden we je op de hoogte van het reilen en zeilen op de campus.

Algemene berichten (vaknieuws) zal je leerkracht posten in zijn of haar team. Op welke manier er binnen het jaarteam gewerkt wordt, zal je leerkracht je meedelen. Volg altijd correct de gemaakte afspraken.

Persoonlijke berichten ontvang je op de schoolmail of chat.

Wil je de leraar een persoonlijke vraag stellen? Stuur dan een mailtje. Hou hier rekening met de algemene regels rond de nettiquette. De chatfunctie is informeler en gebruik je enkel in specifieke gevallen.

Gedeelde documenten in een jaarteam (klasteam)

Documenten die door de leraar gedeeld worden zal je terugvinden in het jaarteam: kanaal algemeen > bestanden > lesmateriaal. Of onder de bestandentab van een specifiek kanaal van het jaarteam.

Je persoonlijke documenten

Je schooldocumenten bewaar je in je persoonlijke OneDrive. Op deze manier heb je overal toegang tot je documenten en werk je steeds met de laatste versie van een bestand.

Heb je een persoonlijke laptop van school? Dan is OneDrive vooraf geïnstalleerd en kan je zelfs eenvoudig via de verkenner je OneDrive bestanden bewerken.

Geen schoollaptop of aan de slag op een gedeeld toestel? Dan kan je je persoonlijke OneDrive openen via office.com.

Mail, chat, het posten van berichten …

Je kan op verschillende manieren digitaal manieren communiceren:

  • Schoolmail: dit is wat je standaard gebruikt voor formele vragen.
  • Chat: dit is een meer informele manier van communiceren. Dit gebruik je bijvoorbeeld onder vrienden of tijdens een les om snel iets te vragen …
  • Posten van berichten: op Teams dan kan je in kanalen berichten posten, op berichten reageren … Je leerkracht zal voor het team steeds aangeven wat de afspraken zijn.

Berichten worden direct verstuurd …

… maar dat betekent niet dat we 24 uur op 24 bereikbaar moeten of willen zijn. Hou hiermee rekening als je vragen hebt. Verwacht niet altijd direct een antwoord.

Toch een dringende vraag? Spreek de leerkracht tijdens of na de les aan.