Handen uit de mouwen: workshops!

Tijdens de digitale week krijgt elke klas -naast de dagelijkse ICT-workout- ook een workshop. Er is een aangepast programma voor de derdes en de vierdes. De concrete planning welke klas wanneer welke workshop volgt kan je hier bekijken.

  • Surfen met een helm op: voor onze derdes bieden we een workshop aan rond dé mediawijze thema’s bij uitstek: omgaan met schermtijd, online veiligheid, privacy, sexting en kritisch omgaan met bronnen. Concreet: in deze interactieve workshop geven we jongeren online extra veerkracht en werken we aan hun mediawijsheid. We laten hen kritisch kijken naar de digitale media die ze dagdagelijks gebruiken. De mogelijkheden van die smartphone in hun broekzak zijn spannend en eindeloos, maar ook niet zonder risico’s. We staan onder andere stil bij thema’s als grenzen stellen aan het gebruik, phishingprivacy, fake news en sexting en gaan dieper in op online grensoverschrijdend gedrag zoals haatspraak en het ongevraagd versturen van privacygevoelige foto’s en filmpjes.
  • Voor onze vierdes bieden we verschillende makersessies aan (1 sessie per klas). Er zijn drie thema’s.

    Podcasts maken (3 lesuren): In deze workshop krijgen jongeren de kans om de eerste stappen te zetten in het maken van van een eigen podcast. Hoe bouw je een goed verhaal en hoe kan je makkelijk een eerste podcast maken met je smartphone? (Inhoud: Audio opnemen en monteren met je smartphone. Geluid en muziek toevoegen aan je podcast. Goede storytelling aan de hand van een scenario. Een hele reeks uitdagende opdrachten om te experimenteren met audio.)

    Filmen en monteren met je smartphone (3 lesuren): Jongeren houden van video en van vlogs. Tijdens deze workshop schaven we de techniek bij. We leren jongeren hoe ze met hun smartphone zelf straffe video’s kunnen maken. (Inhoud: De functionaliteiten van jouw smartphone. Goede storytelling aan de hand van een scenario. Basis filmtechnieken: 5 shot sequence, panning. Monteren van op je smartphone. Apps om je opnames en montages beter te maken. Een hele reeks uitdagende opdrachten om meteen jouw videoskills te oefenen.)