Trek je plan op de lan!

We kennen het allemaal. Je komt in het lokaal en er is iets kleins op ICT-gebied wat voor problemen zorgt. En vaak maakt dat ene ding het verschil tussen een les die in het water valt of één die geslaagd is.

GRMBL!!! Waarom doet *vul in naar keuze* het niet gewoon!?!

Omdat veel van die kleinere problemen heel vaak met een beetje kennis te verhelpen zijn lijsten we er hier enkele van de meest voorkomende op.

 1. Al opnieuw opgestart?
  Het wordt vaak al lachend gezegd maar in veel gevallen helpt het wel. De computer opnieuw opstarten doet vaak wonderen. Indien niet, dan helpen de volgende tips je misschien wel verder.
 2. Mijn toetsenbord is Qwerty!
  Als uw toetsenbord plots in Qwerty staat in plaats van in Azerty is de kans groot dat u toevallig een foute toetscombinatie heeft ingedrukt. Het is nochtans heel makkelijk om van Qwerty naar Azerty te switchen en omgekeerd.
  Druk de Shift-toets en de Alt-toets samen in. Op die manier switch je van Qwerty naar Azerty of andersom. Super gemakkelijk, maar je moet het weten!
 3. Het scherm werkt niet.
  Controleer of de stekker goed in zit, leerlingen durven deze uit te trekken en half terug te steken.Controleer de VGA-kabel, is deze goed ingeplugd? Controleer eventueel ook de VGA-switch deze verdeelt de VGA-kabel naar het scherm en de beamer.

 4. Scherm staat omgekeerd of links gekanteld of rechts gekanteld.
  Met volgende sneltoetsen kan je het beeldscherm terug draaien:
  Crtl + alt + pijltoets
  Als dat niet werkt probeer dan het volgende:
  Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies voor Beeldscherminstelling > Rotatie
 5. Scherm staat ingesteld op hoog contrast (zwart/wit).
  Met deze sneltoets wijzig je terug naar de standaard instelling:
  Alt-links + schift-links +Prtsc
 6. Geen toetsenbord.
  Controleer of de usb-kabel of de paarse fiche van het toetsenbord goed vast zit. Gaat het over een paarse fiche start dan even de pc opnieuw op na het opnieuw inpluggen.
 7. Geen netwerkverbinding (rood kruisje door het netwerkicoontje)?
  Controleer of de netwerkkabel goed ingeplugd is.
 8. Beeldscherm niet correct uitgelijnd? (beeld opgeschoven naar links of rechts)
  Op de meeste schermen kan je zelf opnieuw de calibratie uitvoeren van het beeld. Kies daarvoor -met de knopjes op het scherm- voor de optie automatisch aanpassen (auto-adjust).
 9. Je gebruikt een laptop en een beamer maar je krijgt geen beeld op één van beide schermen?
  Met vlagje-P kan je zelf beslissen waar wat getoond wordt. Uitgebreide info hier.
 10. Mijn bordboek van Pelckmans wordt niet getoond!
  Dit is een klassieker. Gelukkig valt ook dit meestal eenvoudig zelf op te lossen door dit te volgen.
 11. Er is geen geluid!
  Controleer het volgende: Luidsprekers hebben stroom en staan aan? Kabel van de luidsprekers is -correct!- aangesloten op de pc? Volume in Windows staat aan (icoontje in het systeemvak)?
  Toch nog geen geluid? Soms zetten leerlingen via knopjes van het beelscherm de instellingen op “MUTE” dus ook die instelling moet op “normaal” staan.
 12. Ik weet mijn wachtwoord niet meer?
  Opnieuw een klassieker. Wie durft zeggen dat hij of zij nog nooit een wachtwoord vergeten is? Gelukkig bestaan ook hiervoor oplossingen. Neem een kijkje.

Zelf een tip voor deze lijst? Laat het gerust weten! Toch een probleem waar je niet verder mee komt, geef ons een seintje en we kijken hoe we je verder kunnen helpen.

Een gedachte over “Trek je plan op de lan!”

Reageren niet meer mogelijk.