Printen taken leerlingen

Als leerlingen thuis een taak moeten maken en dit moeten indienen, dan zijn er enkele mogelijkheden:

 • Afdrukken en op school indienen.
  • Thuis
  • In de bibliotheek (bv. in Kortrijk)
  • Polsen of er op de campus een mogelijkheid is om af te drukken over de middag en/of na 16 uur. Alle drukwerk wordt op naam bijgehouden in een logboek, zodat er kan worden opgetreden bij exuberant gebruik.
 • Digitaal laten indienen, waarna je dit als leerkracht ook digitaal verbetert.

Maar wat als de leerlingen iets maken in een pc-klas, dat op het einde van de les moet ingediend worden? Digitaal indienen en digitaal verbeteren blijft een mogelijkheid, maar niet ieder type taak leent zich hiertoe. Het is geen optie om in ieder pc-lokaal een printer te plaatsen. In dat geval kan je onderstaande handleiding volgen, om het toch op papier te kunnen verbeteren.

 1. Het digitaal laten indienen van de bestanden:
  1. Maak als leerkracht een uploadzone aan.
  2. Laat de leerling een pdf-document maken van hun brondocument (een Word-document, een website,…). Dit is een verplichte stap!
  3. Laat de leerlingen dit pdf-document indienen via de uploadzone die je hebt gemaakt, eventueel samen met hun basisdocument (bv. een Word-document).
  4. Download als leerkracht de volledige uploadzone in één beweging. Ga daarna via Windows Verkenner naar je Downloads-map. Pak het gecomprimeerde bestand van de uploadzone uit (via de rechtermuisknop op het bestand, waar je kiest voor “Alles uitpakken…”). Uitgebreidere uitleg staat in de handleiding over de uploadzone.
 2. Het verzamelen van de pdf-bestanden in één venster:
  1. Ga via Windows Verkenner naar de uitgepakte uploadzone en zoek via het zoekvenster rechtsboven naar alle pdf-bestanden. Als zoekterm geef je in *.pdf (zie onderstaande schermafdruk bij puntje, bij de rode pijl).
  2. Klik op het eerste bestand. Dit is nu geselecteerd. Selecteer nu alle bestanden met de sneltoets ctrl+a. Je kan er met de muis ook een kader rondtrekken.
 3. De afdrukopdracht:
  1. Open het Afdrukcentrum op Smartschool.
  2. Maak een nieuwe afdrukopdracht.
  3. Klik op “Selecteer PDF-bestand(en)”.
  4. Hierbij kan je de geselecteerde pdf-bestanden vanuit Verkenner slepen (=het blijven indrukken van de linkermuisknop) naar jouw browservenster op de startbalk onderaan. Je merkt dat je browservenster opent, zodat je kan verderslepen naar het vak waar staat “Bestanden naar hier slepen” (zie onderstaande schermafdruk). In dat vak mag je de linkermuisknop loslaten.
  5. Klik daarna op de knop “Geselecteerde bestanden uploaden” rechtsonderaan.
  6. Stel de gewenste opties in. Nietjes zijn handig, zodat de pagina’s per pdf-document (en dus per leerling) netjes samenblijven. Perforeren is ook handig, maar staat in principe standaard aan.
  7. Bij ‘Selecteer personen/klassen’ moet je je eigen naam nemen. Als je een klas zou nemen, zou iedere taak van de leerling zoveel keer worden gedrukt als er leerlingen in de klas zitten.
  8. Stuur jouw printopdracht door.
  9. Tip: een uitgebreidere handleiding staat onder Drukwerk.