Afdrukken@Gusco

Op onze verschillende campussen kan er in de werkruimte voor leerkrachten ook afgedrukt worden. Deze mogelijkheid is enkel bedoeld voor het ‘occasioneel’ drukwerk. Een overzicht van printopdrachten wordt voor logistieke doeleinden bijgehouden. Voor het drukwerk in grotere aantallen gebruik je het afdrukcentrum van Smartschool, zodat dit correct verrekend kan worden.

Denk aan het milieu en stel de vraag of je wel moet afdrukken op papier. We dromen nog steeds van een papierloos kantoor. Op iedere pc staat een virtuele printer PDFCreator, waardoor je vanuit ieder programma een pdf kan maken. Bv. van een interessant artikel van het virtueel dagblad. Dit kan je zo digitaal bezorgen aan de leerlingen of via het afdrukcentrum van Smartschool voor hen laten afdrukken.

Toch een afdruk nodig dan dien je de printer éénmalig zelf in stellen op de pc, daarna kan je opdrachten ophalen bij de printer. Hoe je dit doet lees je hieronder.

De instelling op de pc

Dit moet je instellen per gebruiker, per toestel. Gebruik je steeds dezelfde pc, dan hoef je het maar één keer in te stellen en wordt deze instelling onthouden als je de volgende keer aanmeldt. Gebruik je wel eens alle toestellen, dan moet je het meerdere keren instellen.

  1. Klik op de Start-knop (of duw op Windows-vlag toets) en kies voor “Apparaten en printers”.
  2. Kies de juiste printer (af te leiden uit de printernaam). Klik rechts op de printer.
  3. Kies voor “Eigenschappen van printer” en niet voor “Eigenschappen”!
  4. Bij het tabblad “Algemeen” heb je de knop “..“. Klik hierop.
  5. Aan de rechterkant staat een “Taaksoort:“, hier kies je “Beveiligde afdruk“. Klik om dit te wijzigen rechts op de knop “..“.
  6. Hier moet je zelf een wachtwoord kiezen, van 4 tot 8 cijfers.
  7. Klik op OK om het gekozen wachtwoord in te stellen. Klik nog eens op OK om het venster met jouw voorkeursinstellingen definitief op te slaan.
  8. Nu ben je klaar om af te drukken op deze pc.

Dit filmpje van Ricoh Support illustreert bovenstaande procedure (Engelstalig).

Opdracht geven tot afdrukken

Het afdrukken gebeurt zoals je altijd doet. Als printer kies je het toestel waarvoor je hierboven de instellingen gemaakt hebt. Het enige verschil is dat je printopdracht in een wachtrij terecht komt en je deze kan ophalen wanneer je zelf wil.

Het laten afdrukken door de printer

Voor het effectieve afdrukken moet je naar de printer stappen.

Druk op het blauw oplichtend huisknopje om het startscherm te krijgen. Dit is het scherm met Kopieerapparaat, Scanner, Printer, Documentserver.

Kies “Printer”.

We selecteren volgens “gebruikers-ID”. Kies daar je eigen gebruikers-ID. (Dit is wat je op de pc ziet bij het instellen van de beveiligde afdruk bij stap 5.)

Je krijgt een overzicht van jouw afdruktaken. Klik op de afdruktaak en daarna op Afdrukken.

Je krijgt een venster om je wachtw. in te vullen. Vul je (cijfer)wachtwoord in dat je eerder zelf hebt gekozen. Bevestig met OK.

Je krijgt een bevestiging. In deze stap is het mogelijk om het aantal exemplaren dat je wenst nog te wijzigen. Druk op Afdrukken. Nu wordt de opdracht afgedrukt krijg je terug het overzicht van je afdruktaken.

Druk op Afsluiten of op de blauwe huisknop.

Vragen?

Spreek een collega of de iemand van lokale ICT aan.

Een gedachte over “Afdrukken@Gusco”

Reageren niet meer mogelijk.